Czy kuchnia w drewnie jest dobrym pomysłem?

Drewno w ostatnim czasie znów zaczyna cieszyć się dość dużym zainteresowaniem. Ten naturalny i znany od wieków materiał budowlany promowany jest zarówno przez ekologów ceniących sobie przyjazne dla środowiska rozwiązania, jak i przez projektantów oraz architektów, którzy dostrzegają jego wyjątkowe piękno. Różne gatunki, a co za tym idzie rożne odcienie drewna pozwalają bowiem stworzyć wnętrza o zgoła odmiennej stylistyce. Jasne drewno sprawdzi się więc w pomieszczeniach urządzonych w bardziej sielskim stylu, zaś ciemne odcienie znakomicie podkreślą elegancję każdej aranżacji. Czy jednak drewno można wykorzystać jedynie w salonie bądź sypialni? A może tak przenieść go do kuchni? Kuchnie w drewnie budzą pewne kontrowersje. Przez jednych uznane są bowiem za zupełnie niepraktyczne i do tego niezbyt nowoczesne. Inni zaś doceniają urok drewna i uważają, że materiał ten znakomicie podkreśli przytulny charakter tego domowego pomieszczenia. Warto zwrócić uwagę także na to, że dostępne na dzisiejszym rynku drewno jest pokryte odpowiednimi preparatami, dzięki którym staje się ono bardziej odporne na wilgoć czy działanie szkodników. W sklepach kupimy także rozmaite preparaty pielęgnacyjne do drewna, które pomogą nam je zakonserwować. Dzięki temu nawet w przypadku niezbyt korzystnych warunków jakie panują w kuchni (np. dużo pary powstałej przy gotowaniu) drewno na długo zachowa swój blask.

Both comments and pings are currently closed.